B
rutaal Vocaal vond haar oorsprong bij Beethoven en de Bergense muzikant, componist en Beethovenkenner Cees Nieuwenhuizen.
Hij wilde in 2005 graag onbekende Italiaanse volksliedjes van Beethoven ten gehore brengen en vroeg aan één van zijn pianoleerlingen of zij een dubbelkwartetje wilde formeren om die nummers te kunnen zingen.
Die leerling, Fien Jansen, stelde met een aantal vrienden een dubbelkwartet samen. Dit kreeg de goedkeuring van Nieuwenhuizen en zo zag op de doopdag van Beethoven, 17 december 2005, Brutaal Vocaal het levenslicht.
Van de zangers van het eerst uur zingen Fien Jansen, Hester Kooy en Aline Moerman nog steeds bij Brutaal Vocaal.
Door de jaren heen is het repertoire aardig uitgebreid en veranderd.

Het huidige Brutaal Vocaal stelt haar programma steeds samen met een thema: liefde en verdriet; haat en vriendschap; blij en bedroefd, maar altijd met een knipoog en een tikkeltje ondeugend.

Brutaal Vocaal schroomt niet om liedjes en of teksten aan te passen aan het bedrijf of gezelschap voor wie het koor optreedt.

Ook is Brutaal Vocaal in te huren voor een zogenaamd "flitzzzz concert": een kort optreden als onvergetelijk moment. Bijvoorbeeld voor een vriend of vriendin; een opening van een expositie; een huiskamerconcert; alles is mogelijk.

De leden van het koor zijn de sopranen Hester Kooy en Tineke Henselmans, de alten  Fien Jansen en Aline Moerman, de tenoren Wiebe Cnossen en Pierre Drouot en de bassen Durk Geertsma en Ben de Haan.

 

PS: de foto is van ons laatste optreden in Bergen.